Šéfa NKÚ budú poslanci voliť na marcovej schôdzi

14.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a jeho dvoch podpredsedov bude Národná rada SR voliť na schôdzi 14. marca. Termín voľby určil dnes predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý žiada poslancov o predkladanie nominácií. Kandidátov môžu zákonodarcovia navrhovať do 4. marca do 16.00 h. Vládny Smer-SD sľúbil post predsedu opozícii. Väčšina z jej predstaviteľov stojí za nominantom SaS Vladimírom Klimešom. Opozícia ho navrhovala aj v minulej neúspešnej voľbe. Líder OĽaNO Igor Matovič pred minulou voľbou vyhlásil, že ak v nej Klimeš neuspeje, obyčajní už straníckeho nominanta nepodporia, hlasy dajú len takému kandidátovi, ktorý vzíde z verejného výberového konania zorganizovaného všetkými opozičnými stranami.
Klimeš, ktorý v roku 2010 kandidoval do NR SR za SaS, napokon do čela NKÚ zvolený nebol. Vo voľbe bol už druhým kandidátom opozície, prvým bol Kamil Krnáč (SaS). Ten v dvoch pokusoch o zvolenie neuspel, následne kandidatúru odmietol. Pri prvej voľbe v júli získal Krnáč len 53 hlasov, čo znamená, že ho nevolila ani celá opozícia. Ani jedna zo strán však záporné hlasovanie nepriznala. V opakovanej voľbe v septembri získal 63 hlasov.
Vládny Smer-SD už dlhšie opakuje, že opozičný nominant bude zvolený, ak ho podporí celá opozícia. Premiér Robert Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému uplynulo funkčné obdobie vo februári. Keďže nástupcu nemá, úrad riadi ďalej.
 

Vyberte región